Tuesday, March 20, 2012

CARROT CAKE

Resepi ni atas permintaan seorang adik yang pernah praktikal kat opis makcik. sebenarnya dah lama dia minta. tapi maaf bebanyak la Yana , akak ko ni amat la pemalas nyer. tapi kerana yana, akak gagahkan juga.hehehe.nanti kalau dah buat jangan lupa hantar opis yea...

Kek yang makcik buat ni khas untuk hari jadi kakak angkat makcik, kak yati. Suami kak yati yang suh makcik buatkan khas untuk isteri tersayang. Ala... Pak Din DY catering, sape2 nak kawinkan anak ur apa2 majlis yang nak guna catering bolehlah calling2 makcik. makcik akan sampaikan pada Pak din ...harga amat berpatutan dan boleh di bincang.


BAHAN-BAHAN
200 GRAM LOBAK MERAH - PARUT HALUS
250 GRAM TEPUNG KEK
150 GRAM GULA PERANG ( KALAU SUKA MANIS BOLEH TAMBAH LAGI 50 GRAM )
200 GRAM MINYAK JAGUNG / SAYURAN
70 GRAM BADAM / WALNUT / GAJUS / KUACI CINCANG - PANGGANG SEKEJAP
70 GRAM KISMIS
3 KEPING NENAS DALAM TIN - POTONG KECIL DAN TOSKAN @ PERAH AIR NYA
4 BIJI TELUR GRED A
2 SUDU KECIL BAKING POWDER
1/2 SUDU KECIL SERBUK KAYU MANIS

CARA-CARA
1.  Campur dan ayak sekali  tepung , baking powder dan serbuk kayu manis.
2.  Pukul telur dan gula perang sampai kembang.
3.  Masukkan minyak jagung/sayuran dan pukul lagi sampai sebati.
4.  Perlahankan putaran dan masukkan bahan-bahan yang dah di ayak.
5.  Masukan lobak , kacang , kismis dan nenas dan gaul guna spatula .
6.  Masukkan dalam loyang dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan dengan suhu 170'C selama 40 minit

BAHAN TOPPING
500 GRAM KRIM KEJU
125 GRAM MENTEGA
100 GRAM GULA AISING - KALAU NAK MANIS BOLEH LEBIHKAN

Cara-cara
Pukul kesemua bahan sampai sebati. dan hias kek ikut suka hati......










.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...