Tuesday, July 24, 2012

YA ALLAH,Kuat kan Lah Aku

Assalamualaikum...

Hari ni dah masuk Ramadhan ke 4, Alhamdulillah. Tapi semalam adalah hari yang sangat meluluhkan hati aku. Entahlah , Tuhan nak uji aku. Rasa gelap dunia ni. Semalam Oyen kucing yang aku baru jaga sebulan lebih dah pergi meninggalkan kami. Oyen jatuh dari tingkat 14 . Kejadian berlaku depan mata. Bayangkan lah perasaan aku masa tu. Menangis tanpa airmata. Sakit nya di dada. Dalam masa yang sama Abby pulak sakit kena serangan virus yang tiada ubat. Aku fikir Abby dulu yang akan pergi meninggalkan kami. Allah maha kuasa ,rupanya Oyen yang dulu meninggalkan kami. Aku tak sanggup untuk turun melihat keadaan Oyen. Hanya mampu menanti Hubby balik untuk menguruskan Oyen. Kesian Oyen ..... jatuh dari tempat yang terlalu tinggi. 
Hubby letakkan Oyen dalam kotak supaya aku tak dapat lihat Oyen yang comel dan aku selalu belai sebelum ini. Aku tak sanggup.......Ya Allah.Malam sebelumnya aku sempat bawa Oyen jalan2 naik kereta ,dia tidur dalam pelukan aku , tenangnya aku rasakan masa tu. kami tinggalkan Oyen dalam rumah sementara kami hantar Abby ke UPM. Mengharapkan ada sesuatu harapan untuk lihat Abby sembut. Tapi tidak, kami akan lihat Abby perlahan2 sakit dan pergi meninggalkan kami.Ya Allah kau kuatkan kan aku . Patutlah dua hari sebelum kejadian hati aku rasa tak senang dan tak selesa.
Balik dari UPM air mata tak henti2 mengalir. remuknya rasa hati ni. Petang itu kami kebumikan Oyen di tepi tasik .semoga Oyen tenang dan seronok di syurga nya.Airmata terus mengalir, aku perlukan seseorang ...nasib ada hubby yang memahami. Sebaknya hati ku , sakitnya dadaku menahan sedih.

Oyen, maafkan ummi Oyen sebab tak dapat selamatkan Oyen.
Abby , maafkan ummi sebab tak dapat tolong Abby. Ummi akan beri yang terbaik untuk jaga Abby sampai Abby tinggalkan kami.
Selepas ini tiada lagi wajah-wajah comel menanti aku pulang di muka pintu. tiada lagi penawar duka hidup kami.Tiada lagi yang melompat riang bermain. Ya Allah.......Tabahkan kami.

Ya Allah, kau kuatkan lah semangat ku , kau tabahkan lah hati kami dalam menempuh ujian mu. sesungguhnya ujian yang kau beri ini aku terima dengan redha .mungkin ada rahmat di sebaliknya. Ya Allah , kau kurangkan la kesakitan pada Abby , kau ambil lah dia dengan mudah sesungguhnya dia makhluk tidak berdosa. Kami tidak sanggup melihat dirinya terseksa.Kau tempatkan lah Oyen di syurga Mu yang indah....Amin

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...