Saturday, October 08, 2011

lemak ikan masin terung pipit


hari ni makcik tinggal ngan abby jer kat rumah.HB biasa lah kerja katenya.tiap minggu pun kerja .tapi tak gak kaya-kaya. baik jadi cam makcik jur. time kerja , kerja la time cuti duduk rumah dendiam. agak ada lebih duit sikit pegi shopping tak pun jalan-jalan. lepas bagi abby makan makcik pun start operasi memasak. malam tadi pegi pasar tani. beli la apa yang rasa patut di beli. di sebabkan makcik tinggal sorang lauk yang makcik masak ikut selera makcik jer laaa. masak nasi pastu masak ikan masin dengan terung pipit. hasil membeli belah malam tadi. ini memang febret makcik......masak pun ikut suka hati makcik jerrrr. kalau nak try ini resepi nya yerrrr. meleleh airmata makan ni...pedasssss kelas gitu.



 Bahan :
1 ekor sederhana besar ikan masin dukang (kepala batu)
segenggam terung pipit
30 cili api (ikut suka- lagi pedas lagi best)-potong kasar
3 ulas bawang merah -potong biasa
3 ulas bawang putih -ketuk
ikan bilis
2 batang serai - titik
1 inci lengkuas -ketuk
1 cawan kecil santan
2 keping asam keping
gula dan garam secukup rasa.

cara memasak :
1. panas kan minyak dan masak cili api, bawang merah n putih, ikan bilis, serai dan lengkuas sampai naik bau.
2. masukkan terung pipit dan ikan masih masak sekejap tanpa air sehinnga naik bau ikan masin.
3. masukkan air secukupnya dan asam keping dan reneh sebentar sampai ikan masin masak.
4. masukkan santan, gula dan garam secukupnya dan masak sebentar.
5. hidang laaa.



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...